Zastita zivotne sredine

Dinge

Novi član
Pozdrav banovcani, treba mi mala pomoc, moram da napravim LEAP (Lokalni Ekoloski Akcioni Plan), pa sam hteo da napravim to za Banovce. Ako nije problem da mi kazete koji su to problemi koji unistavaju zivotnu sredinu, ja znam da su bile pre divlje deponije na Dunavu, na putu izmedju Batajnice i Banovaca, i da je bilo kliziste u Novim Banovcima, sta se desava sa tim, da li je to reseno? Da li se mozda pokrenulo novo kliziste? Svaki problem sto se tice zivotne sredine bi mi dobrodosao! Hvala unapred :)

12366408_942405529187724_1170559786460092184_n.jpg
 

zztamara

Nama dobro poznat član
znam da su bile pre divlje deponije na Dunavu, na putu izmedju Batajnice i Banovaca, i da je bilo kliziste u Novim Banovcima, sta se desava sa tim, da li je to reseno? Da li se mozda pokrenulo novo kliziste?
Pozdrav,
na ovom forumu pisali smo o problemu divljih deponija na pomenutom potezu https://banovci.rs/threads/dunav-i-divlje-deponije.8513/ . Recimo da je problem deponija delimično rešen, tj. maklo se sa "mrtve tačke". Na lokaciji spusta na dunav ispod Doma zdravlja u N. Banovcima, raščišćen je krupniji otpad i nasut je spust. Uzročnik (počinioci) nisu sprečeni pa ne bih mogla da predvidim da li je ovo trajno ili trenutno rešenje.

Što se tiče poznatog klizišta na spustu ispod Ribarske ulice, takođe smo pisali https://banovci.rs/threads/Клизиште-у-Новим-Бановцима-могућност-одрона.8534/ . Područje se nasipa periodično i to je takođe neko delimično rešenje. Pošto se na ovom potezu nalazila i jedan od najvećih deponija, u ovom slučaju rešen je i uzrok, neasvaltirana ulica u koju nisu mogli da dolaze kamioni JKP Gradske čistoće te su stanovnici, uglavnom Romi, bacali otpad na obalu (breg) Dunava. Asvaltiranjem su se stekli uslovi redovnog odnošenja smeća i, nadamo se, manjeg zagađivanja ovog dela obale. O povećanju svesti samog stanovništva, pa, videćemo...

Osim divljih deponija koje su delimično sanirane, najveći zagađivači dunavske obale su vlasnici parcela koje izlaze na Dunav i koji svojim smećem redovno zatrpavaju obalu ali i koriste Dunav kao kanalizaciju i direktno sprovode kanalizacione cevi u Dunav. Takvi primeri mogu da se vide celom dužinom obale od početka Novih Banovaca (Đervina) pa do Starih Banovaca. U Starim Banovcima nema takvih slučajeva, osim zatrpavanja đubretom reke Budovar koja se u Starim Banovcima uliva u Dunav.

Nije mi poznato da postoji novo klizište u Novim Banovcima.

Nadam se da sam pomogla svojim odgovorom vezano za probleme o kojima smo već pisali ovde a što se tičedrugih problema vezano za ekologiju u sledećem postu. :)
 
Врх