Uputstva i pomoć u korišćenju foruma

Статус
Затворена за писање одговора.

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Poštovani sadašnji ili budući korisnici,
u želji da vam olakšamo korišćenje foruma napisali smo razna uputstva koja će, nadamo se, vam olakšati snalaženje na forumu.
Pokušaćemo da vas upoznamo sa svim važnim delovima foruma, počev od same registracije, pisanja odgovora u otvorenim temama, otvaranja novih diskusija, korišćenja privatnih poruka, pisanja statusnih poruka, komentarisanje profila članova, podešavanje sosptvenog profila, podešavanje privatnosti itd.
Ukoliko želite da nam postavite pitanje u vezi sa korišćenjem foruma, učinite to u temi Pitajte uredništvo.

Sadržaj:

Uputstvo ukradeno sa sajta caskanja.net
 
Последња измена:

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Registracija naloga je potpuno besplatna. To je vrlo jednostavan postupak koji obično ne traje duže od par minuta.

Pre nego što pokažemo način registracije naloga na forumu, treba napomenuti da se na forumu možete registrovati i prijavljivati preko vašeg Facebook naloga. Dovoljno je da kliknete na link Prijava ili registracija, a zatim kliknuti na link označen strelicom na slici:

facebook04.png


facebook.png


U daljem postupku vas kroz registraciju i prijavu na forum preko Facebook naloga vodi čarobnjak (pogledajte slike ispod).

facebook01.png


Ovde upisujete vaše podatke za prijavu na Facebook.
A na slici ispod je potrebno da dozvolite aplikaciji povezivanje vašeg FB naloga i foruma.

facebook02.png


facebook03.png


Vaš avatar na forumu će biti vaša slika na profilu, a vaše korisničko ime će biti isto kao i vaše ime na Facebook-a.

Za uspešnu registraciju naloga na forumu potrebno je samo da imate aktivnu email adresu. Registraciju naloga započinjete klikom na jedan od dva linka prikazana strelicom na donjoj slici:

facebook04.png


U gornjem delu stranice otvara se forma kao na donjoj slici:

facebook05.png


U polju Vaše ime ili email adresa upišite vaše željeno ime na forumu.
Na pitanje Da li već imate otvoren nalog? odgovorite sa Ne, obeleživši polje koje je strelicom naznačeno na slici. Kliknite na dugme Registracija.

facebook06.png


Otvara se novi prozor (slika iznad):
U polju Ime već stoji ime koje ste izabrali.
Potom u polju Email upisujete vašu email adresu preko koje ćete verifikovati nalog na forumu.
Zatim u polju Lozinka upisujete vašu željenu lozinku za prijavu na forum. Ne zaboravite da je za prijavu potrebno da zapamtite vaše korisničko ime i lozinku.
U polju Potvrdi lozinku ponovo upisujete izabranu lozinku.
U daljem delu popunjavate polja vezana za vas lično: vaš datum rođenja i pol ako želite možete uneti vaše pravo Ime i Prezime a možete i navesti iz kojih ste Banovaca.
Zatim određujete vremensku zonu u kojoj živite i preostaje još da pravilno upišete odgovor na nesumično pitanje(Verifikacija).
Na kraju, ostaje vam da obeležite kvadratić pored teksta Slažem se sa Pravilima i uslovima korišćenja prikazan na donjoj slici.

facebook07.png


Pre nego što kliknete na dugme Registracija čime završavate postupak registracije naloga, preporučujem vam da obavezno se i upoznate sa Pravilima i uslovima korišćenja.
Ukoliko ste saglasni sa Pravilima i uslovima korišćenja obeležite na slici prikazan kvadratić i kliknite na dugme Registracija.
Ovim ste završili postupak registracije i dobijate obaveštenje da trebate proveriti vašu email prijavljen u registraciji, jer vam je poslata poruka u kojoj se link na koji trebate kliknuti kako bi vaš nalog bio aktiviran. Nakon aktivacije naloga, vaša registracija na forumu je u potpunosti izvršena.
 
Последња измена:

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Prijavu na forum započinjete klikom na link Prijava ili Registracija kao što je prikazano na slici

facebook04.png


Otvaraju se polja za upis vašeg korisničkog imena i lozinke, kao na slici:

facebook08.png


Možete se prijaviti upisom vašeg korisničkog imena na forumu a takođe možete umesto njega uneti i vašu email adresu. Ove podatke unosite u polje Vaše ime ili email adresa.
U polju ispod upisujete vašu lozinku. Naravno, umesto slova i brojeva videćete samo tačkice.
Pre noge što kliknete na dugme Prijava, čime ćete završiti sa prijavom na forumu, možete štiklirati kvadratić pored navedenog dugmeta gde stoji tekst Zapamtiti prijavu. Ukoliko to učinite, tokom nekih narednih poseta forumu nećete morati ponovo da se prijavljujete, jer će vas forum "zapamtiti".

Ukoliko ste zaboravili vašu lozinku, kliknite na link Zaboravili ste lozinku i u nastavku procesa forum će vam na email poslati novu lozinku.

Članovi koji su registrovali svoj nalog preko Facebook-a, za prijavu na forum trebaju kliknuti na isti link preko koga su se i registrovali na forum, dakle Prijava preko Facebook.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Meni sa osnovnim linkovima je prvo na čemu želimo da vam ukažemo nakon registracije i prijave na forum. Ukratko ćemo vas upoznati sa osnovnim informacijama.

facebook09.png


Linkovi na levoj strani monitora:
 • Forumi - početna strana foruma, ispod se nalaze podlinkovi za označavanje svih tema na forumu pročitanim, pretragu, pregled praćenih tema i pregled novih tema i poruka na forumu.
 • Galerija - pregled dodatih slika i videa. S time što možete i Vi da dodajate napomenute u različite kategorije.
 • Citati - Vaši i naši omiljeni citati. Dodajte i Vi vaš (ili njih više).
 • Red vožnje - kao šta sam link "kaže". Red vožnje Podunavlja.
 • Članovi - pregled registrovanih članova, a takođe možete pogledati spisak trenutno prisutnih članova kao i nedavne aktivnosti članova na forumu.
 • Oglasi - direktna veza za oglase, koje naravno i Vi možete postaviti besplatno.
Linkovi na desnoj strani monitora:
 • Vaše korisničko ime - najvažniji deo menija sa linkovima ka podešavanju opcija prema vašim prohtevima, podešavanje privatnosti i dr. Na slici ispod detaljnije je opisan.
 • Sanduče - spisak vaše privatne prepiske.
 • Obaveštenja - pregled obaveštenja koje ćete dobijati ili ste dobili.

Najvažniji meni izgleda ovako (slika ispod). Nije potrebno da kliknete na vaše ime, dovoljno je da samo kurzor miša (strelica) zaustavite na vaše ime.

facebook10.png


Preko ovog menija imate pristup svim najvažnijim delovima vašeg profila. Možete lako pristupiti podešavanjima vašeg naloga (privatnost, kontakt lični detalji, lozinka, avatar, prikazivanje vašeg prisustva i dr.), zatim pregledati spisak praćenih tema, obaveštenja, izvora vesti, dobijenih "sviđa mi se", ažurirati vaš status, odjaviti se itd. O svim ovim opcija pisaćemo u nastavku.
 
Последња измена:

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Podešavanje profila i opcija na forumu prema vašim potrebama možete započeti pregledom opcija lični detalji. Na donjoj slici se nalazi meni sa svim linkovima ka opcijama koje možete podesiti.

facebook11.png


Kao što vidite (slika ispod), neke od opcija Lični detalji ste već podesili tokom registracije.

facebook12.png


Naravno, i sada ih možete dodatno urediti:
Statusna poruka je poruka koja će se pojaviti na vašem profilu. Da bi vam bilo jasnije, ona praktično ima istu fukciju kao i pisanje na zidu na Facebook.

Avatar je zapravo vaša slika na forumu. Pojavljivaće se svuda gde budete pisali, kao i na vašem profilu. Klikom na sliku možete postaviti ili zameniti svoj avatar.

facebook13.png


Kao što na slici možete videti, vaš avatar možete postaviti odabirom slike sa vašeg računara. Kada izaberete i postavite vašu sliku iz računara, prevlačenjem kurzora miša preko male slike isti dobija oblik krsta. Tada možete klikom na levi taster miša tačno podesiti koji će se deo slike prikazati na manjoj slici, jer će se ona prikazivati u vašim porukama, a velika slika je vidljiva samo na vašem profilu. Kada sve završite, ne zaboravite da sačuvate podešavanja klikom na dugme U redu.

Tu se još nalaze opcije za podešavanje vašeg datuma rođenja kao i podešavanje njegovog prikazivanja na vašem profilu i u kom obliku (sa ili bez godine rođenja), određivanje vašeg pola, zatim vaše lokacije (mesta prebivališta), vaša interesovanja i vašu web stranicu. U poslednjem polju možete i napisati nešto ukratko o sebi.

Nakon završetka podešavanja vaših ličnih detalja kliknite na dugme Sačuvati izmene koje se nalazi u dnu stranice kako bi se izmene sačuvale.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Novu temu započinjete klikom na dugme Započeti novu temu, kao što je prikazano na slici. Pre toga je potrebno da uđete u željeni forum/kategoriju gde želite otvoriti novu temu.

27-03-2014-00-35-16.jpg


Za razliku od upotrebe miša na vašem računaru, dok se nalazite na ovom forumu na svaki link je dovoljno kliknuti samo jednom. Upamtite to.

Otvara vam se formular za pisanje poruke:

facebook15.png


Pored pisanja teksta, u poruci možete umetnuti slike, video klipove, smajlije, kao i druge fajlove u vidu priloga poruke. Takođe, pri započinjanju nove teme možete dodati i anketu sa pitanjem i ponuđenim odgovorima, ali o tome ćemo kasnije.

Temu objavljujete na forum klikom na dugme Otvoriti temu koje se nalazi ispod polja za pisanje poruke. Nakon toga odmah će vam se prikazati vaša tema na forumu.
 
Последња измена:

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Upisivanjem vaših dodatnih kontakt detalja omogućavate članovima da ih vide i time im omogućavate da vas preko njih kontaktiraju.

facebook18.png


Pored toga, na ovoj stranici možete promeniti vašu prijavljenu email adresu. Imajte na umu da nakon promene adrese, administrator foruma treba da verifikuje vaš nalog. S toga vam ne preporučujem da to činite, osim ako vam je to zaista neophodno. Nakon upisivanja nove email adrese morate da upišete i vašu postojeću lozinku u polju ispod.
U podešavanjima o razmeni poruka možete podesiti primanje email obaveštenja i privatne prepiske.
Opcijom Primanje email poruke od administratora dozvoljavate administratoru foruma da vam dostavlja važna obaveštenja na email. Preporučujemo vam da ovu opciju ostavite štikliranu.
Ukoliko ne štiklirate opciju Privatna prepiska dozvoljena je... sa vama niko neće moći da započne privatnu prepisku. Ali ukoliko je štiklirate, imate mogućnost da dozvolite svim članovima da sa vama započnu privatnu prepisku ili da to dozvolite samo članovima koje vi pratite. Bez obzira kako podesite ovu opciju vi ćete i dalje moći da pokrenete novu privatnu prepisku sa svim članovima, naravno, ukoliko su oni dozvolili da primaju novu privatnu prepisku.
Opcija Primajte email obaveštenje kada dobijete novu privatnu poruku omogućava vam da odredite da li ćete primati email obaveštenje kada sa vama neko započne novu privatnu prepisku, dobijete nove odgovore u privatnim prepiskama ili prilikom uključivanja sagovornika u privatnim prepiskama.
Ukoliko izvršite bilo kakve izmene na ovoj stranici potrebno je da kliknete na dugme Sačuvati izmene kako bi iste bile sačuvane.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Podešavanje privatnosti

facebook19.png


Prva opcija Prikazati prisutnost na forumu omogućava vam da ostalim članovima (ne)dozvolite vaše ime u spisku prisutnih članova na forumu, a takođe i koju stranicu trenutno gledate.
O opciji Primanje email poruke od administratora već smo pisali u prethodnoj poruci.
Podešavanje Privatnost datuma rođenja omogućava vam da sakrijete vaš datum rođenja, u potpunosti ili delimično, u zavisnosti od toga da li ćete obe opcije ostaviti neoznačene ili samo prvu.
Ostalim opcijama podešavate dozvole za:
 • Pregled Vaših detalja na profilu
 • Pisanje poruka na Vašem profilu
 • Primanje Vaših izvora vesti (ovim korisnik može videti koje ste teme i poruke objavili, pisali i kometarisali poruke na profilu, ažurirali svoj status, promenili avatar...)
 • Započinjanje privatne prepiske
 • Pregled vaših dodatnih kontakata
U zavisnosti od opcije, možete podesiti da navedene dozvole imaju:
 • svi posetioci foruma (dakle i gosti)
 • samo registrovani članovi
 • samo članovi koje vi pratite
Imajte na umu da ukoliko ne označite (ostavite prazan kvadratić) određenu opciju, time ćete uskratiti tu dozvolu svima na forumu. Naravno, na kraju podešavanja ne zaboravite da kliknete na dugme Sačuvati izmene.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
U opštim podešavanjima možete izabrati ponuđene stilove izgleda foruma, jezik, vremensku zonu.

facebook20.png


U opcijama možete odrediti da li ćete automatski pratiti teme koje ste započeli ili u kojima ste pisali odgovore, kao i da li ćete u slučaju izabranog praćenja dobijati na email obaveštenje o novim odgovorima u praćenim temama.
Zatim možete izabrati bogatiji ili jednostavniji editor za pisanje tekstova, pri čemu vam preporučujemo da kotistite bogatiji editor. O samom editoru nešto kasnije ćemo više napisati.
Takođe, možete i podesite da li da vam se prikazuju potpisi članova u njihovim porukama, kao i da li ćeš vaš status prisutnosti biti vidljiv ostalim članovima o čemu je već bilo reči.
Na kraju ostaje opcija Vratiti odbačene oglase. Na slici ispod vidite znak X kojim možete da zatvorite oglas. Ukoliko obeležite ovu opciju sve oglase koje ste zatvorili ponovo će vam se prikazivati, ukoliko su naravno i dalje aktivni.

facebook37.png


Sve izmene koje ste izvršili snimite klikom na dugme Sačuvati izmene.
 
Последња измена:

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Na slici ispod prikazan je deo gde se određuje primanje obaveštenja na forumu. Sve je prilično jasno napisano, samo ću dodati da se u ovim opcijama radi o obaveštenjima koja primate na samom forumu, dakle bez primanja istog na vaš email.

facebook21.png


U nastavku podešavanja profila možete odrediti članove koje ćete pratiti, ignorisati, integrisanje vašeg naloga sa Facebook (email adresa kojom ste se registrovali na forumu mora biti ista ona koja vam je prijavljena na Facebook) kao i promena lozinke. Nadam se da je tu sve jasno i da nema potrebe detaljnije objašnjavati.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Pored već navedenih opcija koje možete podesiti u vašem nalogu, pri vrhu menija sa leve strane nalaze se i linkovi za vaša obaveštenja koja ste primili, izvore vesti, spisak poruka koje su se svidele članovima na forumu i spisak praćenih tema.
Izvori vesti jesu informacije o aktivnostima članova koje pratite na forumu. Te aktivnosti odnose se kako na pisanje poruka sa forumu tako i na pisanje komentara na profilima, promena avatara i dr.
Teme možete pratiti klikom na podvučeni link na slici ispod. On se nalazi na desnoj strani ekrana iznad prve poruke na stranici.

facebook22.png


Praćenje tema vam olakšava da budete pravovremeno informisani o novim odgovorima, jer ćete dobijati obaveštenje o novim odgovorima na praćenim temama.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Pisanje na nečijem profilu može se izvesti u formi komentara na već postojeću poruku, bilo statusnu ili ne, a može i u vidu nove poruke.
Nova poruka na profilu nekog člana može se napisati u polju gde piše Napišite nešto... a potom klimnite na dugme Objaviti.

facebook23.png


Odgovor na već postojeću statusnu ili drugu poruku možete objaviti tako što ćete prvo kliknuti na link Komentarisati (pogledajte sliku ispod) zatim u polju sa žutom bojom napisati tekst odgovora (komentara) i na kraju kliknuti na dugme Objaviti komentar.

facebook24.png


Imajte na umu da će se Vaš komentar objaviti ispod poruke ili već postojećih komentara, u zavisnosti da li komentara već ima ili ne.
Razlika između običnih poruka na profilu i statusnih poruka jeste u autoru istih. Statusne poruke na profilu može pisati samo član čiji profil gledate.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Kako citirati jednu ili više poruka?
Kod svake poruke koju želite citirati kliknite na Odgovoriti. Odmah će se u editoru pojaviti citirana poruka, kao na slici:

facebook25.png


Pisanje odgovora na citat započinjete tako što kursorom miša dođete na kraj citata (iza znaka za zatvaranje kukaste zagrade u kojoj se nalazi znak /), kliknete levim tasterom miša a potom pritisnete taster Enter. Znak koji blinka (pojavljuje se i nestaje) prelazi u novi red i tu napišite vaš odgovor na citiranu poruku. Preostaje da na kraju kliknite na dugme Objaviti odgovor.

Ukoliko želite citirati dve ili više poruka, kliknite na Odgovoriti kod svake poruke koju želite citirati. U editoru za pisanje poruke to će izgledati ovako:

facebook26.png


Strelicama na slici označene su dve citirane poruke i to tako da prva stralica označava kraj citata prve poruke, a druga strelica kraj citata druge poruke.
Pisanje odgovora na prvi citat započinjete tako što kursorom miša dođete na kraj citata prve poruke (iza znaka za zatvaranje kukaste zagrade u kojoj se nalazi znak /), kliknete levim tasterom miša a potom pritisnete taster Enter. Znak koji blinka (pojavljuje se i nestaje) prelazi u novi red i tu napišite vaš odgovor na prvu citiranu poruku.
Potom kursorom miša dođite na kraju citata druge poruke i postupite isto kao i za pisanje odgovora za prvi citat. Kada završite sa pisanjem odgovora, to bi trebalo da izgleda ovako:

facebook27.png


Podebljani tekst predstavlja vaš odgovor na citirane poruke. Na kraju preostaje samo da kliknete na dugme Objaviti odgovor.
 

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Kako člana označiti (tagovati) u poruci?

Možda će vam u nekom trenutku biti potrebno da parafrazirate, prozovete, direktno obratite ili skrenete pažnju nekog člana. Ukoliko u poruci označite nekog člana, on će dobiti obaveštenje da je označen u poruci, baš kao što dobijamo obaveštenje da je neki naš tekst citiran.
Član se taguje, odnosno označava tako što se ukuca slovo @ a potom bez razmaka doda i tačno ime člana. Evo jednog primera:

Код:
@[USER=1]Nicky[/USER]

Ukoliko je član pravilno označen, kada objavite poruku posle znaka @ njegovo ime će predstavljati i link do pregleda njegove karte (slika ispod).

facebook28.png


Ukoliko je član nepravilno označen, njegovo ime neće predstavljati link. Dok unosite ime člana koga želite da označite, pojavljuje se spisak (nakon drugog upisanog slova) 10 članova čije ime počinje sa ta tri slova koja ste upisali. Kako dalje upisujete četvrto slovo, spisak članova se skraćuje i klikom na ime željenog člana sa spiska možete dovršiti upisivanje (slika ispod).

facebook29.png
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Врх