Prva banovačka bućka

zztamara

Nama dobro poznat član
ПРВА БАНОВАЧКА БУЋКА !
1.август 2015. год.
Пријаве су увелико почеле
Све информације на број телефона 069 115 39 69

bućka.jpg
 
  • Like
Реаговања: Nicky

zztamara

Nama dobro poznat član
Banovačka bućka 2015.

„Banovačka bućka“ je zamišljena i definisana kao takmičarska manifestacija lova soma na bućku. Pored takmičarskog karaktera, ova manifestacija sa sobom nosi značajnu ekološku poruku i predstavlja javni apel za zaštitu i očuvanje ribljeg fonda i rečnog ekosistema uopšte. Na teritoriji opštine Stara Pazova, svega nekoliko starih alasa još uvek lovi soma ovim alatom. Takav način lova soma praktikuje se u samo par zemalja u svetu i po mnogo čemu je jedinstven. Upravo iz tog razloga, ovakve manifestacije privlače veliku pažnju takmičara posetilaca i medija, što je idealna prilika za promociju ideja zaštite i očuvanja životne sredine, razvoja turizma i negovanja tradicionalnih vrednosti.

Organizatori ove manifestacije su NVO Evropski centrar „Dunav“ i UG „Volim Banovce“. Opština Stara Pazova i mesne zajednice Stari Banovci i Novi Banovci se pozivani da budu aktivno uključeni u organizaciju ove manifestacije.


Namera organizatora je da manifestacija postane tradicionalna, da u vremenu koje dolazi bude sve posećenija i da značajno doprinese razvoju lokalne zajednice kroz podizanje svesti o značaju življenja u očuvanoj i zdravoj životnoj sredini uz korišćenje principa održivog razvoja. Poseban akcenat je na kontroli izlova ribe i popularizaciji sportskog ribolova po sistemu „uhvati i pusti“. Sva ulovljena riba se nakon merenja u živom stanju vraća u Dunav. Slične manifestacije se već nekoliko godina za redom održavaju u okolini tj. opština Inđija je pokrovitelj manifestacije „Krčedinska bućka“, opština Zemun je pokrovitelj manifestacije „Zemunska bućka“, a u planu je da se ove sezone po prvi put organizuje takmičenje u Petrovaradinu, koje je podržala Turistička organizacija Novog Sada. Na reci Tisi, postoji čitav niz manifestacija ovog tipa, a na Dunavu je najpoznatija svakako „Zlatna bućka Đerdapa“, koja se održava već više decenija u Tekiji.


Što se tiče termina održavanja manifestacije, planirano je da se „Banovačka bućka“ održi u subotu, 1. avgusta, što je već isplanirano imajući u vidu ostale datume takmičenja ovog tipa na teritoriji Srbije, i na predlog organizatora iz EC „Dunav“, uklopljeno u kalendar asocijajcije bućkaroša za 2015. godinu. To ovu manifestaciju čini ravnopravnom sa svim ostalim manifestacijama ovog tipa u regionu i svi takmičari koji inače učestvuju na takmičenjima ovog tipa će od strane organizatora dobiti pravovremena obaveštenja vezana za organizacione pojedinosti Banovačke bućke, kao i zvaničan poziv za učešće na ovom takmičenju.


Za učestvovanje na Banovačkoj bućki, kao i na ostalim takmičarskim manifestacijama ovog tipa, potrebno je da takmičari imaju važeću dozvolu za sportski (rekreativni) ribolov. U toku održavanja takmičenja, takmičari i organizatori će se strogo pridržavati odredbi Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda (Sl. Glasnik RS br. 36/09) član 44 koji eksplicitno navodi uslove izvođenja ovakvih aktivnosti. Održavanje ove takmičarske manifestacije je pisanim putem odobrilo JP „Vojvodinašume“ iz Petrovaradina, kao korisnik dela toka dunava na kome je predviđeno održavanje takmičenja.


Plan takmičenja:

Takmičari izlaze na vodu u 6h i vraćaju se na polazno mesto u 12h, gde se odmah meri ulov i vodi adekvatna statistika od strane organizatora. Lovno područje obuhvata 5km uzvodno i 5km nizvodno od polazne tačke, a takmičenje nadgledaju organizatori i lokalna ribočuvarska služba. Naravno, sva ulovljena riba se odmah nakon merenja vraća u Dunav, a boduje se samo ulov koji je u meri po sistemu 1 gram = 1 bod. Posle merenja sledi proglašenje pobednika i dodela nagrada, a potom organizovani ručak u ugostiteljskom objektu „Dunavska terasa“.
 

zztamara

Nama dobro poznat član
U organizaciji Udruženja Evropski Centar Dunav i UG Volim Banovce, održana je Banovačka bućka 2015. godine. Prijavilo se 14 ekipa od po dva takmičara koji su krenuli sa startnog mesta ispred restorana "Kafanče kod Nene i Peđe" u Starim Banovcima na Dunavu. Takmičenje je trajalo od 06h do 12h kada je izmeren ulov i proglašen pobednik. Svečani ručak i dodela nagrada organizovani su u restoranu "Dunavska terasa".
Najveći ulovljeni som bio je težak 14,63 kg i ulovio ga je tim Bojana Jarić i Milan Radosavljević. Ovaj tim je imao i najveći ukupni ulov 24,83kg i time osvojio prvo mesto na ovogodišnjoj banovačkoj bućki.
Drugo mesto
, sa ukupnim ulovom od 15,15kg osvojio je tim Miodrag Obradović i Aleksandar Kelijašević iz Beške.
Treće mesto, sa ulovom od 4,82kg tim Boris Paško i Milan Kovačić.

Četvrto mesto tim Mihajlo Aluga i Nurija Selimović i peto mesto Dragan Krstevski i Goran Stajić.

Zahvaljujemo se takmičarima, sponzorima i svima koji su omogućili da se ovo takmičenje održi. :)

 
  • Like
Реаговања: Nicky
Врх