O Novim Banovcima

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Novi Banovci su naselje u Srbiji u opštini Stara Pazova u Sremskom okrugu na desnoj obali Dunava, udaljeno 12 kilometara uzvodno od Zemuna. Mesto je udaljeno od Batajnice 3 kilometra. Prema popisu iz 2002. bilo je 9358 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 6354 stanovnika).

Geografija

Naselje je spojeno sa Starim Banovcima sa kojima čini jednu celinu, poznatu i kao Banovci, koji imaju oko 16.000 stanovnika. Pored mesta prolazi auto-put E-75 koji predstavlja glavnu vezu Novih Banovaca i Beograda, kao i vezu Novih Banovaca i Novog Sada koji je udaljen 60 km.
Kroz naselje prolazi i regionalni put koji povezuje Banovce sa Batajnicom, Zemunom, Beogradom, Ugrinovcima, Dobanovcima, Surčinom kao i regionalni put koji povezuje Banovce sa podunavskim selima Belegišom, Surdukom, Novim i Starim Slankamenom, Krčedinom, Beškom, a potom sa Sremskim Karlovcima i Novim Sadom. Takođe postoje i regionalni putevi Banovci-Nova Pazova-Šimanovci i Banovci-Stara Pazova-Inđija-Golubinci-Putinci-Ruma-Sremska Mitrovica.

Istorija

Područje na kojem se nalaze Novi Banovci naseljavano je još od davnina. U centru naselja postoji rimsko arheološko nalazište Burgena lat. Burgenae. Novi Banovci predstavljali su raskrsnicu Istoka i Zapada a i dan danas u centru mesta postoji kuća pod nazivom "Janeskina kafana" koja je u tursko vreme služila kao konačište za sve vojnike i trgovce koji su putovali za Istanbul i Beč.

Za vreme Drugog svetskog rata bilo je veliko uporište ustaša kojih je bilo mnogo u Novim Banovcima a pre Drugog svetskog rata skoro polovina stanovnika bili su Nemci, tj. Folksdojčeri. Posle završetka Drugog svetskog rata Hrvata je bilo najviše naseljenih u Novim Banovcima da bi ta slika počela da se menja 1950. godine kolonizacijom, kada Nove Banovce počinju da naseljavaju Srbi iz Dalmacije, Bosne i iz ostalih krajeva Srbije.

Mesto je počelo naglo da se razvija početkom 1980. godine kada između Novih i Starih Banovaca niče stambeno naselje Banovci-Dunav popularno nazvano "Kablar", po istoimenoj firmi iz Kraljeva, koja je izgradila ovo naselje. Prve stambene zgrade useljene su 1985. godine. Usled većeg priliva stanovništva poslednjih petnaest godina naselje se širi velikom brzinom. Naselje Kablar ili naselje Sunca kako su ga neki nazivali bilo je zamišljeno kao radničko naselje i predstavljalo je sponu između Starih i Novih Banovaca. Nekadašnja vikend zona pretvorena je u stambeno-poslovni kompleks sa svim pratećim sadržajima.

Infrastruktura

U Novim Banovcima nalazi se ambulanta sa apotekom, koja je u potpunosti renovirana 2010, godine, pošta, stara katolička Crkva Device Marije, novoizgrađeni pravoslavni Hram Sv. Vasilija Ostroškog u vizantijskom stilu, Osnovna škola "Nikola Tesla" osnovana još 1830. godina, Predškolska ustanova "Radost, dom kulture. U naselju postoji Kulturno umetničko društvo "Branko Radičević", Fudbalski klub "Omladinac" osnovan 1947, sa stadionom i Košarkaški klub "Omladinac", osnovan 2002. godine., odbojkaški klub, šahovski klub, crkveni hor "Vasilije Ostroški.

Demografija

U naselju Novi Banovci živi 7543 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,2 godina (37,5 kod muškaraca i 38,9 kod žena). U naselju ima 3154 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,97.

Ovo naselje je u uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
 
Врх