Naziv mesta Banovci-Dunav, istorijat

zztamara

Nama dobro poznat član
Kada je građevinska firma "Kablar" krenula sa izgradnjom stambenog naselja između Novih i Starih Banovaca, naselje se zvalo: "Naselje Sunca". Kasnije, mesto menja naziv u Banovci Dunav jer je ideja bila da se sačuva Banovci u imenu ali da se izdvoji tako što će se dodati Dunav u naziv jer se nalazi na Dunavu. Iako nosi ime Banovci Dunav, poznato je kao Kablar, prema izvođaču radova iz Kraljeva na čijim zelenim, građevinskim tablama je pisalo "Kablar" pa su meštani vremenom taj deo mesta nazvali po natpisu sa tabli. ;)
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Izgradnja naselja počela je '70-tih godina (sada već prošlog veka :D) ali je ubrzo, zbog imovinsko-pravnog spora obustavljena do sredine '80-tih kada je nastavljena izgradnja prvog dela naselja. Prve zgrade su useljene '85-te godine. Osim dva reda pomenutih zgrada, naselje je od infrastrukture imalo toplanu, koja je grejela te zgrade, dva reni bunara za snabdevanje vodom, prečišćivač otpadnih voda kao i internu, potpuno besplatnu satelitsku televiziju sa 4 programa ( Sky, Super, MTV i RTL). Bila je tu i ulična rasveta i parkinzi.
Jedina prodavnica koja se uskoro otvorila nalazila se u zgradi pomenute toplane i bio je to "C market", sadašnji Maxi, u kome se moglo kupiti sve: od nameštaja, bele tehnike, posuđa, garderobe i prehrambenih namirnica.
Autobuska stanica Laste se nalazila na mestu sadašnjeg Maxija a ostatak naselja je i dalje bio opasan zelenim građevinskim tablama i čekao dalju izgradnju. U tom periodu, preko puta glavne ulice nalazile su se samo kafane "Dunavska terasa" i "Citadela" i po koja vikendica, tako da su stanovnici naselja zaista uživali u pogledu na Dunav. :)
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Naselje Banovci- Dunav takozvani Kablar se ugnezdilo između Starih i Novih Banovaca. Izbrisao je nekadašnju granicu između ova dva naselja i umesto mesta razdvajanja, postao spona između pomenutih mesta. Naselje je nastalo sredinom osamdesetih, izradnjom stambenih zgrada. Bilo je zamišljeno kao pretežno radničko naselje koje gravitira ka Beogradu. Planovi su bili ambiciozni. Izgrađen je dečji vrtić, mesna zajednica i centralni trg sa ogromnom šahovskom tablom i figurama koje su pravi izazov za sve ljubitelje šaha. Prve stambene zgrade useljene su 1985. godine, a danas u ovom mestu živi više od 7.000 stanovnika. Kablar je postao trgovinski centar za sva naselja u podunavlju staropazovačke opštine. Danas u mestu postoje brojni kafići, restorani, picerije, prodavnice i supermarketi.

TO stara Pazova
izvor: http://turizampazova.rs/upoznajte-pazovu/nasa-sela-i-varosi/banovi-dunav/
 
Последња измена од уредника:
  • Like
Реаговања: Nicky
Врх