Farmville krade podatke o igračima

Eagle

Član
Iako hranjenje ovčica i sadnja jagoda zvuči bezazleno i idilično, nemačke službe za zaštitu podataka upozoravaju da u svetu "Farmvillea", igre vrlo dobro poznate korisnicima Facebooka, nije sve tako ružičasto kako se naizgled čini.

Farmville je igra otvorena članovima društvene mreže Facebook, koja se u rekordnom roku pretvorila u masovni fenomen.

Gotovo 75 miliona virtualnih farmera širom sveta "nastanilo" se u Farmvilleu, a svakim danom ih je sve više.

Ali, nemački stručnjaci za zaštitu podataka upozoravaju na pokušaje vlasnika igre da prikupe informacije o igračima, a neki igrači Farmvillea prijavili su i neautorizirano povlačenje novca sa računa.

Američka kompanija Zynga, koja je vlasnik Farmvillea, iznenađena je brzinom kojom se igra proširila. Pokrenuta je u junu 2009., a očekivalo se da će do kraja godine imati oko pet miliona korisnika, rekao je osnivač kompanije Marc Pincus.

Igre poput Farmvillea koje su vezane za društvene mreže trnutno su u usponu. Zynga tako nudi i igre poput Fishvillea, Petvillea, Cafe Worlda i Mafia Warsa.

Virtualni svet online igara u stvarnom svetu je izvor novca. Igrači Farmvillea besplatno stiču bodove i virtualni novac koji im omogućava da kupuju seme i životinje. Da bi to postigao, farmer mora da pazi da mu usevi ne uvenu. Ali, igrač u nekim segmentima igre može brže napredovati ako na račun Farmvillea uplati određeni iznos sa kreditne kartice.

Iako većina igrača uplaćuje male iznose, Zynga ima lepu zaradu. Prema podacima kompanije, njihove igre su privukle više od 230 miliona igrača. New York Times procenjuje da im to donosi zaradu od približno 250 miliona dolara godišnje.

Neki kritičari upozoravaju na nepravilnosti u svetu online igara, a posebnu zabrinutost izaziva pitanje zaštite podataka.

Kada se pridružite Farmvilleu, Zynga automatski dobija pristup vašem profilu, fotografijama i informacijama o vašim prijateljima.

"Politika privatnosti vrlo je nejasna, a Zynga prisvaja pravo na pristup skoro svemu", upozorava Henry Krasemann iz nezavisnog tela za zaštitu podataka u Nemačkoj Landeszentrum fuer Datenschutz Schleswig-Holstein.

Zynga kreira profile korisnika koje sastavlja na osnovu informacija iz nekoliko izvora poput "blogova, servisa za slanje poruka, Zynginih igara i drugih korisnika Zynge", kako stoji na Internet stranici kompanije.

Nemačke stručnjake za zaštitu podataka zabrinjava i to što Zynga podatke o korisnicima čuva trajno.

Anna Tschocnher, dvadesetpetogodišnjakinja iz Minhena, marljivo je obrađivala svoju farmu. Mnogi njeni prijatelji na Facebooku, pridružili su joj se u igri. Sve se činilo kao ugodna razonoda. Zatim je Zynga triput povukla novac sa njenog PayPal računa iako im ona to nikad to nije dopustila. Tschochner je na to upozorila i svoje prijatelje na Facebooku. Novac joj je vraćen, ali je njen entuzijazam prema Farmvilleu naglo "uvenuo".


Sokantno,ha?
 

Eagle

Član
he ja nista nikad nisam igrao na fejsu jer su igrice glupe i zahtevaju da cekas da ti nesto se pojavi/omoguci itd. tako ni ne primetis da je vec vreme proslo
to ja zovem GUBLJENJE VREMENA.
 
Врх