Dunav i divlje deponije

zztamara

Nama dobro poznat član
Ovu temu, slobodno mogu da kažem započeo je aktivista (volonter) Udruženja građana "Volim Banovce", Nebojša Jović još pre četiri godine. Od tada datiraju njegova ukazivanja na problem, slike, video snimci, prijave nadležnima i druge radnje usmerena na rešavanje problema. Svih ovih godina, osim što je sakupio podebelu dokumentaciju, nije se učinilo mnogo, može se reći, čak, ništa.
Da bi se rešile nelegalne deponije na Dunavu potrebno je mnogo više od entuzijazma i dobre volje jednog čoveka (makar to bio i N. Jović);)
Kada se priključio UGVB, N. Jović je naišao na podršku ostalih iz Udruženja i mi smo preduzeli određene korake da bi krenuli u rešavanje najružnijeg Banovačkog lica.
Ovo je jedan od snimaka kojim se N. Jović obraćao nadležnima
.

Nije on jedini koji je ukazao na problem divljih deponija na Dunavu. Na ovom sajtu su postavljeni snimci od strane @Deki_88 koji prikazuju isti deo Dunavske obale u Novim Banovcima, evo linka http://banovci.rs/threads/divlje-deponije-na-dunavu.8433/ :o:thumbsdown:

Pošto se na tom delu obale odvaljuje obala i pada u vodu nadležni su nasipali zemlju da bi sprečili dalji odron. Neko je to zloupotrebio pa se na ovom snimku vidi kako kamion JKP Čistoće kipuje đubre u Dunav


Postoji još fotografija kao i video snimaka koji su dokaz bahatog odnosa prema prirodnom okruženju čak i onih koji bi trebalo da ga održavaju i zaštite.
Ni naš N. Jović ni nekolicina Banovčana ne mogu da učine puno u rešenju ovog problema, zato je nama , stanovnicima Banovaca i građana čije se mesto naslanja na Dunavsku obalu neophodno da zajedno, sarađujući sa svim raspoloživim (ili raspoloženim):) ustanovama, institucijama, lokalnom samouopravom i drugima, rešimo ovj problem. Tražili smo mišljenje radnika preduzeća Galovica koje se bavi uklanjanjem otpada, odmuljavanjem i drugim poslovima vezanim za osposobljavanje rečnog korita. Oni su bili ljubazni da nas posete na ovoj lokaciji i sa nama razmotre eventualne korake u rešavanju problema divljih deponija. Fotografije koje smo napravili tom prilikom
Ovo je uvod u temu, u dalju diskusiju možete da se uključite. Još materijala će naknadno biti uneto.

Komentari tipa: strašno... kako je ovo moguće :wtf::o i sl. su nepotrebni , to znamo i sami, potrebni su samo konkretni predlozi i koraci koje bismo eventualno preduzeli.....
 
Последња измена од уредника:
Pa dobro, kako je ovo moguće ?! Strašno ! :) ;) Šalu na stranu... Slažem se sa svim što je prethodno napisano. Vrlo bitno, najbitnije čak je postizanje najšireg mogućeg konsenzusa po ovom pitanju. Ovo je nešto u šta svim silama, podjednako, treba da se uključe sve nadležne službe, javna preduzeća, strukture lokalne vlasti i građani. Tada će ovo biti lako izvodljivo. Znamo da nema čarobnog štapića... Ako ima -pošto košta ? :) Naravno, pretpostvaka je da svi želimo lepu i uređenu obalu Dunava kraj Banovaca, mesto na koje ćemo biti ponosni i zbog kojeg nećemo morati da "palimo" auto da bismo šetali kraj reke. Moj najkonkretniji predlog je tribina na temu banovačke obale, uz obavezno učešće svih gorepomenutih, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Istom prilikom, zahvaljujem se svima koji o ovome pričaju i svoj materijal nesebično dele sa Banovčanima !
 

vida

Član
Problem je u tome sto sve navodne nadlezne sluzbe za ovakve probleme,prebacuju loptu jedni na druge i ne moze se uci u trag tome ko je ustvari i nadlezan za resavanje problema, jelte nista novo u zemlji Srbiji. Prijavicemo zajedno problem svim tim potencijalnim nadleznim sluzbama, a trebalo bi i medijski malo dici buku. Iz naseg iskustva lokalna TV ne znam koliko bi bila zainteresovana da se odazove, ko zna mozda vama izadje u susret, ali u svakom slucaju ja cu kontaktirati neke druge medije po pitanju ovog problema za pocetak.
 

zztamara

Nama dobro poznat član
mislim da moramo da animiramo sve nadležne da se uključe u problem...lokalnu TV nismo kontaktiralia ni jednu drugu dok ne bude gotov plan rešenja i dok se ne pokaže ko je spreman za saradnju
 

vida

Član
Mislila sam mediji da se alarmiraju upravo zbog toga da bi se o ovom problemu culo i da bi se eventualno uz pomoc njih odazvale nadlezne sluzbe koje cute vec dugo.
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Sasvim si u pravu,
međutim kao što si mogla da vidiš iz texta, mi se nikome nismo obratili kao UGVB već se N. Jović obraćao u svoje lično ime. Mi kao Udruženje nastupamo po proceduri koju smo dogovorili. Tek pošto obavestimo (kao UGVB) nadležne o svojim namerama, uključićemo i medije u tu priču...makar one koji su zainteresovani:cautious: Tada uz pomoć svih zainteresovanih strana krećemo u sanaciju. ;):)
Sasvim sam sigurna da i taj deo Dunavske obale može da izgleda ovako
 

Прилози

zztamara

Nama dobro poznat član
Odluka je da se oraganizuje tribina u što skorije vreme...objavićemo javni poziv...po završetku tribine biće jasno ko želi da se uključi u rešavanje problema i na koji način;)
 

Dalibor

Glavni urednik
Уредник
Rešenje sigurno postoji...nevažno je koliko košta, jer gde ima volje ima i načina.
Prirodan je samoodbrambeni stav svake administracije, da na svaki zahtev upućen od strane gradjana, odgovori hiljadama razloga zašto nešto nije moguće uraditi.
Siguran sam da to nije stav niti jednog pojedinca, jer je potpuno nepotrebno objašnjavati koliko je važno imati lepu, čistu i uredjenu obalu Dunava.
To je najveće blago i najbolja referentna tačka Banovaca, pa i čitave staropazovačke Opštine.
Dakle, u prirodi svakog sistema jeste da ima otpor prema svakoj inicijativi i zahtevu.
Mislim da treba biti uporan i umiljat.
Ponovo i ponovo nalaziti načine da se obala Dunava u Banovcima uredi.
Sve dok rešenje ne bude tako jednostavno i dostupno da je nemoguće ne uraditi taj konačan napor i jednom urediti obalu kako dolikuje.
Kada to završimo, siguran sam da će bilo koga biti sramota da baci i papirić na lepotu koja na Dunavu tada nastane,.
 
Врх