Клизиште у Новим Бановцима , могућност одрона

zztamara

Nama dobro poznat član
На првом спусту на Дунав у Новим Бановцима појавила се опасност од одрона и клизишта.Опасност тек наступа када Дунав крене да се повлачи и повуче са собом брег на коме се налазе и куће наших суграђана....Молимо надлежне да спрече катастрофу и учине све да сачувају животе и имовину ових људи!!!!!!!


7.jpg
 

Прилози

 • 1.jpg
  1.jpg
  951,1 KB · Прегледа: 528
 • 2.jpg
  2.jpg
  1,7 MB · Прегледа: 512
 • 3.jpg
  3.jpg
  1,5 MB · Прегледа: 495
 • 4.jpg
  4.jpg
  1,1 MB · Прегледа: 525
 • 5.jpg
  5.jpg
  1,2 MB · Прегледа: 484
 • 6.jpg
  6.jpg
  1,7 MB · Прегледа: 518
 • 8.jpg
  8.jpg
  1 MB · Прегледа: 521
 • 9.jpg
  9.jpg
  1 MB · Прегледа: 504
 • 10.jpg
  10.jpg
  993 KB · Прегледа: 518

Nicky

Neodgovorni Admin
Уредник
Želim ovom prilikom da dodam da smo istu temu imali 12.04.2010 godine.
Ni 4 godine kasnije NIŠTA nije urađeno po tom pitanju.
U šoku sam gledajući današnje i slike iz 2010. godine i čitajući po fejsbuk grupama i stranicama objave, na primer:

Na zalost imamo problem sa potencijalnim klizistem i u Novim Banovcima.
Naime, porodica Dimitrijevic ima kucu na bregu iznad samog Dunava i kise koje su do juce intezivno padale napravile su veliki problem.
Nivo Dunava raste iz sata u sat i preti urusavanjem tog dela brega.
To je problem na koji se ukazuje vec nekoliko godina.
Opstinska i Mesna administracija je izasla na teren i sacinila zapisnik, ali se i dalje bojimo najgoreg.
Zapisnici nikada nisu resili niti jedan problem!

Obavesten je centar za vanredne situacije opstine i njihovi predstavnici su izasli na lice mesta,nekoliko puta u toku dana predsednik mesne zajednice je obilazio podrucje i to je sve sto je uradjeno u toku danasnjeg dana. A da i zapisnik su napravili.

OVIM PUTEM, PROZIVAM! Predsednika Mesne zajednice Novi Banovci, Milana Bearu i Predsednika Opštine Stara Pazova, Đorđeta Radinovića da se oglase ŠTA će biti urađeno po pitanju ovog slučaja!

DOSTA je bilo izlaženja na lice mesta, DOSTA je bilo zapisnika, DOSTA je bilo čekanja, VREME JE da se nešto POD HINTO uradi!

RADITE ono ZBOG čega su Banovčani GLASALI za VAS i za šta ste plaćeni!
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Danas je postavljena zaštitna traka oko imanja porodice Dimitrijević a oni su iseljeni "dok ne prođe opsnost".Ostatak brega ( bedema ) nije ograđen i ostale porodice koje žive na ovom bregu nisu obaveštene o eventualnim planovima za sanaciju ovog brega. Potrebno je da se HITNO!!! napravi plan sanacije i koraka koji će biti preduzeti da se zaustavi dalje odronjavanje brega i da se zaštite ostale kuće koje se nalaze u blizini.
3.jpg
1.jpg
2.jpg
 
Bitno je da su bar ljudi na bezbednom, to je dobro. A sada, SVI (svi Banovčani), moramo krenuti u jednu opsežnu akciju i naći jednom za svagda rešenje za banovačku obalu! Ja još jednom apelujem na opštinske vlasti i naše komšije iz Mesne zajednice, da najozbiljnije moguće pristupe rešavanju ovog problema jer se tiče svih nas. Kasno će posle biti i teško živeti sa savešću...
 

Nebojsa

Član
Sama traka deluje uznemirujuce na ove ljude ovde, i poenta je da nista od ovoga nije obezbedjeno tako da je podrucje dostupno svim gradjanima pa cak i deci, i to je za sada naj veci problem.
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Najveći problem je što se ovo vuče od 2006 godine !!!!!!! Zatim, 2010.god pojavila se i medijska kampanja...ali do ove 2014 godine nije učinjeno DOVOLJNO da se sanira breg. Jeste nasipan šutom ali i komunalnim đubretom, jeste nanošena zemlja ali stihijski, kako je kome palo na pamet... Rezultat: nema rezultata, samo još gore...
Potreban je HITAN plan koji će biti osmišljen i donet za vreme ove poplave a sproveden u delo kada se voda povuče.
Stručnjaci da iznađu rešenje, prava oprema da bi se to sprovelo u plan i lokalna samouprava da sarađuje i sprovede sve to u delo!
To je jedino rešenje i mi treba da se borimo da do njega i dođe...bar sada posle OSAM GODINA!!!
 
Upravo je obavešten Štab za vanredne situacije u Staroj Pazovi kao jedini nadležan. Na njih smo upućeni i od republičkog i od Mitrovačkog štaba. Veoma ljubazna Gospođa Danica, nakon što videla slike na sajtu, obećala je da će odmah proslediti načelniku i da će nam što pre dati povratnu informaciju. Još jednom napominjemo da je prioritet ADEKVATNO OBEZBEDITI RIZIČNU OBLAST od znatiželjnih građana i sprečiti eventualnu nesreću! Predat je i apel u vidu Dopisa Mesnoj kancelariji ! Nadamo se da ćemo svi prepoznati ozbiljnost situacije !
 
V A Ž N O !!! U vezi sa aktuelnom situacijom oko banovačkog brega... Upravo smo dobili odgovor iz Štaba u Staroj Pazovi, od ljubazne i vrlo predusretljive Gospođe Danice ! Naime, obavešten je načelnik, gospodin Milaš, koji je rekao da je UPOZNAT sa situacijom (ranije su izašli na teren), da su svi apeli i upozorenja od strane pojedinaca i nas kao Udruženja više nego opravdani te da je problem akutan! Takođe, slažu se da trenutni mehanizmi obezbeđenja prostora (u vidu traka sa natpisima) nisu adekvatni i svesni su opasnosti kojoj se izlažu znatiželjni meštani. Pripremaju se TABLE SA UPOZORENJIMA kao i ZAŠTITNA OGRADA i preduzeće se neophodni koraci koliko već danas, najkasnije sutra, da se za početak celo opasno područje obezbedi ! HVALA na brzom odgovoru i reakciji na naše molbe i upozorenja !!!
 
Zahvalio bih se još jednom nadležnima na brzoj reakciji i postavljenim tablama sa upozorenjem, koje su veoma uočljive i postavljene na pravim, kritičnim položajima. Ipak, INSISTIRAMO da je i dalje neophodno postavljanje zaštitnih ograda, kao prelazno rešenje do momenta kada se i konačno počne trajno rešavati problem i konstantna opasnost od urušavanja tog dela brega. Najveća opasnost je po decu i znatiželjne komšije. Znamo da kod nas još uvek nije dovoljno razvijena građanska svest o tome šta se sme a šta ne, zato se sada okrećemo konačnom rešenju, kako bismo jednom za svagda ovaj problem rešili i obezbedili najugroženije komšije ! HVALA, ali na ovome se NE SME STATI !
 

Прилози

 • IMG_20140526_102023.jpg
  IMG_20140526_102023.jpg
  914,3 KB · Прегледа: 430
 • IMG_20140526_102112.jpg
  IMG_20140526_102112.jpg
  941,2 KB · Прегледа: 383

zztamara

Nama dobro poznat član
trajno rešavati problem i konstantna opasnost od urušavanja tog dela brega.

Breg se i pored tabli urušava, kuće i porodice koje žive u njima su i dalje ugroženi. Table su postavljene da slučajni prolaznici i posmatrači ne nastradaju ali to svakako nije rešenje problema ugroženog stanovništva. Osim što je porodica Dimitrijević iseljena, ostali stanovnicu su ugroženi dokle god se trajno ne reši problem brega i okolnih deponija.
DSCF1851.JPG
DSCF1859.JPG
 

Прилози

 • DSCF1850.JPG
  DSCF1850.JPG
  3 MB · Прегледа: 399
 • DSCF1852.JPG
  DSCF1852.JPG
  2,8 MB · Прегледа: 376
 • DSCF1853.JPG
  DSCF1853.JPG
  2,6 MB · Прегледа: 370
 • DSCF1855.JPG
  DSCF1855.JPG
  1,8 MB · Прегледа: 367
 • DSCF1857.JPG
  DSCF1857.JPG
  2,3 MB · Прегледа: 363
 • DSCF1858.JPG
  DSCF1858.JPG
  1,9 MB · Прегледа: 336
 • DSCF1861.JPG
  DSCF1861.JPG
  2,7 MB · Прегледа: 389
 • DSCF1862.JPG
  DSCF1862.JPG
  1,6 MB · Прегледа: 366
Povodom aktuelne situacije na bregu,
Naš član Nebojša Jović, koji već godinama vodi veliku borbu za konačno rešenje ovog problema, juče se čuo sa načelnikom komunalne službe Gospodinom Nikolom Milašem koji ga je obavestio da se neće preduzeti neophodni koraci oko postavljanja zaštitne ograde na najopasnijem delu brega, te da je postavljanje tabli sa upozorenjem najviše što oni u ovom trenutku mogu (čitaj, žele) da urade. Na insistiranje Nebojše Jovića da je najdirektnije moguće ugrožena bezbednost ljudi, naročito najmlađih, usledio je odgovor – "Neka svako čuva svoju decu..." ??!! U najmanju ruku, uvredljivo! Zatim je, sportskim žargonom rečeno, lopta opet prebačena u dvorište Mesne zajednice Novi Banovci, jer gospodin Milaš smatra da su oni jedini nadležni. Sve ovo deluje kao pranje ruku i skidanje odgovornosti i prebacivanje nadležnosti. Nadležni su svi relevantni faktori kada je reč o ovakvoj direktnoj izloženosti opasnosti ! Mi kao Udruženje izražavamo veliko RAZOČARENJE i pre svega ŽALJENJE zbog nespremnosti i neodgovornosti kako lokalnih tako i opštinskih nadležnih da ovaj problem shvate ozbiljno. Borićemo se i dalje i apelovati da neko ovaj problem shvati ozbiljno !
 

zztamara

Nama dobro poznat član
Predlažem građansku inicijativu:

Deo iz Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srbije:

"III NEPOSREDNO UČEŠĆE GRAĐANA U OSTVARIVANJU
LOKALNE SAMOUPRAVE

Član 67
Oblici neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave su: građanska inicijativa, zbor građana i referendum.
Oblici neposredne samouprave iz stava 1. ovog člana uređuju se zakonom i statutom.
Član 68
Građani putem građanske inicijative predlažu skupštini jedinice lokalne samouprave donošenje akta kojim će se urediti određeno pitanje iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, promenu statuta ili drugih akata i raspisivanje referenduma u skladu sa zakonom i statutom.
O predlogu iz stava 1. ovog člana, skupština je dužna da održi raspravu i da dostavi
obrazložen odgovor građanima u roku od 60 dana od dobijanja predloga.

Statutom jedinice lokalne samouprave utvrđuje se broj potpisa građana potreban za
punovažno pokretanje građanske inicijative, koji ne može da bude manji od 5% birača."

link ka originalnom dokumentu zakona: http://www.mrrls.gov.rs/sites/default/files/attachment/zakon_o_lokalnoj_samoupravi.pdf
 

zztamara

Nama dobro poznat član
...a onda novo iznenađenje...naravno neprijatno. Porodica Dimitrijević je vraćena u svoju kuću. Pored toga što se breg odronjava, pored toga što su postavljene table upozorenja i zaštitna traka, neko je došao do zaključka da je bezbedno da se ova porodica vrati u kuću koja visi nad provalijom i nalazi se na bregu išaranom pukotinama !!!!

DSCF1968.JPG
DSCF1967.JPG
 

Nebojsa

Član
Pitam se da li bi neko od tih istih koji su potpisali resenje dosao sa svojom porodicom i decom da prespava jednu noc kod porodice Dimitrijevic.
 

Nebojsa

Član
Pokusavamo da resimo problem bez lova na vestice (za sada), a u medjuvremenu jedna gradjevinska firma na inicijativu Mirka Dimitrijevica nasipa podrucje da bi se situacija stabilizovala koliko toliko do konacnog resavanja problema. A vlsti za sada ni prstom ne mrdaju.
 
Врх